Zwansorkest Snoek gaat nog één keer ‘vol gas’ in het Gildehuis

06 april 2016, bron: Stem van Montferland

BEEK – De afgelopen jaren kregen ze al vaker het verzoek om nog één keer op te treden, maar hielden ze telkens de boot af. Toen carnavalsvereniging De Dösvlègels onlangs echter kwam, hapte zwansorkest Snoek toch toe. Samen met Boh Foi Toch betreedt het orkest op 24 september het podium van het Gildehuis in Beek, waar het zondagmorgen ook nog een koffieconcert geeft.

Snoek“De 500 kaarten voor de zaterdagavond waren binnen een maand uitverkocht”, vertelt Joost Berndsen namens De Dösvlègels. “Daarom hebben we er de zondag aan vast geknoopt. Snoek geeft dan in een iets ‘intiemere’ sfeer een koffieconcert voor zo’n 200 tot 250 gasten. De kaarten hiervoor gaan deze week in de verkoop.”

Het orkest begint die ochtend om 11 uur met een paar akoestische nummers, maar gaat daarna vol gas, zoals de aanhangers van Snoek gewend waren. “We waren niet goed, maar wel erg leuk”, zegt muzikant Gert-Jan Engelen. “Op het podium deden we ook allerlei acts, van clown tot André Hazes zonder pak. Bij die laatste act staken de krullen van de Afro pruik uit mijn onderbroek”, lacht entertainer Robert Pouwels. “Op een gegeven moment traden we vaker op dan dat we repeteerden. Iedereen wilde ons hebben.”

Snoek stond in die tijd zelfs in de voorprogramma’s van Marianne Weber, Frans Bauer en Volumia. Ook speelde het tijdens de Høkersdag in de Olde Beth, toen Normaal 25 jaar bestond. Naast covers bracht het een aantal eigen nummers ten gehore.

Bingoavond
“We zijn in 1995 bij wijze van grap begonnen”, vertelt Roel Engelen. “Ons broertje Rick mocht een bingoavond organiseren in café De Roos, maar daar moest wel muziek bij. We hebben toen een paar keer bij Rob Ambting in de garage geoefend en zijn vervolgens op het podium gaan staan. Dat sloeg zo aan, dat er snel meerdere optredens volgden.”

Niet veel later sloot Art Field, alias ‘opa’, zich bij de vriendengroep aan en volgde al gauw de eerste cd. Snoek speelde tot dan toe alleen covers van Nederlandse artiesten als Boh Foi Toch, Rowwen Hèze en The Spitfires. “In 1996 vroeg Harry Roosendaal van ’t Heuveltje ons een eigen cd te maken”, weet Gert-Jan Engelen nog. “Die wilde hij wel sponsoren. Ik heb toen een tiental eigen nummers geschreven en een jaar later is de cd tijdens de pronkzitting gepresenteerd. Helaas mocht Harry dat niet meer meemaken.”

Uiteindelijk werden er bijna 1500 exemplaren van verkocht. Bekende nummers zijn nu nog steeds ‘Béék, oh Béék’, ‘De Sambalbijenpolka’ en ‘De Peeskesweg’. “Die komen in het weekend van 24 en 25 september nog zeker een paar keer voorbij”, belooft Rob Ambting. Snoek speelt dan in de vrijwel originele bezetting van toen het in 2001 stopte. Dus ook met Lex Hendriks, die in 1998 bij het orkest kwam als vervanger van Bert Veldhuis.

Opa
Alleen ‘opa’ Arti Field is er niet meer bij. “Die hebben we nog gezocht in Griekenland, maar hij is helaas overleden”, vertelt Pouwels. “In zijn plaats speelt nu Alexander Jansen, Bassie, mee van ‘Gewoon Jansen’.” Kaarten voor het koffieconcert zijn vanaf deze week alleen te koop bij Vakgarage Lambooy en de RegioBank in Beek.