Prins Frans de 1ste gepresenteerd

BEEK/LOERBEEK – In november werd er al afscheid genomen van jubileumprins Joost de Eerste. Pas zaterdagavond presenteerde carnavalsvereniging De Dösvlègels haar nieuwe prins van Vlègeldarp. Na diverse huldigingen en optredens kwam rond de klok van negen uur Prins Frans Smit traditioneel ‘uut de miet’. Samen met zijn adjudanten Peter van Grol en Gerard Nas en de hofdames Eva Smit en Esmee van Grol regeert hij dit jaar het Beekse en Loerbeekse carnaval.

Prins Frans Smit wordt bij het voorlezen van de proclamatie bijgestaan door zijn adjudanten Peter van Grol en Gerard Nas.Prins Frans Smit wordt bij het voorlezen van de proclamatie bijgestaan door zijn adjudanten Peter van Grol en Gerard Nas.

Prins Frans Smit wordt bij het voorlezen van de proclamatie bijgestaan door zijn adjudanten Peter van Grol en Gerard Nas.
Prins Frans Smit wordt bij het voorlezen van de proclamatie bijgestaan door zijn adjudanten Peter van Grol en Gerard Nas.

Waar bij veel carnavalsverenigingen de nieuwe prins tijdens de pronkzitting bekend wordt gemaakt, kent De Dösvlègels nog een prinsenpresentatie. Het eerste deel van de avond staat daarbij in het teken van verschillende plichtplegingen, optredens en het installeren van de nieuwe prins. Daarna barst onder leiding van de band Trigger het feest los.

Zo vond zaterdagavond onder andere de huldiging van de jubileumcommissie plaats. De leden werden door voorzitter Martijn Jansen onderscheiden voor de activiteiten die ze in 2014 tijdens het 55-jarig bestaan van De Dösvlègels organiseerden. Vervolgens was er een optreden van de dansgarde, die sinds kort de naam ‘Let’s Dance’ draagt. Ook werden Lodewijk Reijers en zijn vrouw Tiny in het zonnetje gezet. Reijers nam net als Marcel Derksen afscheid van de Buukskescommissie, maar was ook schrijver en zanger van het slotlied van de vereniging en stond regelmatig op het podium tijdens de pronkzittingen. Lodewijk Reijers werd uitgeroepen tot Vlègel van Verdienste.
President
Die eer viel ook President Gerben Dikker ten deel. Hij nam zaterdagavond afscheid. “Toen ik vorig jaar aangaf te willen stoppen, moest ik eerst maar een andere President vinden”, sprak hij het publiek toe. “Ik ben dan ook flink aan het lobbyen geweest en bij de Halfvastenoptocht in Angerlo had ik er één te pakken. Patrick Ketels mag de komende jaren de functie van President van De Dösvlègels invullen.”

Na een tweede optreden van de dansgarde volgde de presentatie van de nieuwe prins. Deze werd ingeleid door optredens van de presentatiedames en slagwerkers. Onder luid applaus kwam vervolgens Frans Smit ‘uut de miet’. De oud-speler van ’t Peeske 1 en huidig voetballer van het vierde elftal koos zijn zwager Peter van Grol en vriend Gerard Nas tot zijn adjudanten. Ook zijn twee hofdames vond hij dicht bij huis. Tijdens het carnavalsjaar vindt hij zijn dochter Eva Smit en nichtje Esmee van Grol aan zijn zij. Samen gaan ze onder het motto ‘Kiek ons gaon’ het Beekse en Loerbeekse carnavalsjaar.

Zijn broer Laurens moest hij echter teleurstellen. “We lopen elk jaar samen de optocht, dit keer moet ik echter verstek laten gaan”, verontschuldigde hij zich bij het voorlezen van de proclamatie. “Maar ook al loop je dit jaar alleen, ik weet zeker dat je op Rosenmontag weer op nummer één staat.”

Plaats een reactie